Ara

Üretimde Verimliliği Nasıl Artırırız?

Üretimde Verimliliği Nasıl Artırırız?

Üretim açısından verimlilik demek para demektir. Verimlilik, maliyetleri, karlılığı ve rekabetçi kalabilme yeteneğini etkiler. Rekabetin gittikçe zorlaştığı küresel pazarda, verimlilik ile gelen rekabet üstünlüğüne sahip olmak oldukça kritik bir başarı faktörü olabilir.

Üretim Verimliliğini Nasıl Ölçüyorsunuz?

En basit ifadeyle, üretim verimliliği, çıktının girdiye oranıdır – bir şirketin belirli bir girdi miktarına göre ne kadar üretebileceği – ve esas olarak üretim çıktısı ve miktarına odaklanır. Girdi, işgücü saatleri, sermaye kaynakları ve doğal kaynakları içeren faktörleri kapsarken, çıktılar genelde üretilen malların miktarıyla ölçülür.

Üretim verimliliği ise basit bir sayı oyunundan daha fazlasıdır. Örneğin, çıktıyı artırma çabası kaliteye ciddi zarar veriyorsa, çıktının girdiye oranı bir darbe alacak ve verimlilik düşecektir.

Verimliliği Artırmanın 6 yolu

1. Çalışanları Nitelikli Hale Getirme

Nitelikli işgücü üretkendir. Bilgili çalışanlar daha az hata yapar ve daha yüksek standartlarda üretim yapılmasını sağlar. Çalışanların eğitimi ve geliştirilmesi, nitelikli çalışanların elde tutulmasına yardımcı olur ve çalışan kaybının maliyetini, üretime olan etkisini ve yeni bir çalışan için yapılacak sıfırdan eğitim maliyetlerini azaltır.

2. Bakıma Yatırım Yapın

Bir kuruluşun fiziksel varlıklarına yaptığı – makine, ekipman vb. – her bir bakım, varlıkların ömrünü en üst düzeye çıkarmaya, plansız kesinti sürelerini azaltmaya, kalite ve verimliliği artırmaya yardımcı olur. Etkili ve planlı bir kurumsal varlık yönetimi (enterprise asset management) programı, ölçülebilir verimlilik faydaları sağlayacaktır.

3. İş Akışını İnceleyin

Bir ürünün – müşteriye ulaştırmak için gereken her işlem ve adım olmak üzere – tüm iş akışını gözden geçirmek, verimliliğin nerede geliştirilebileceğini anlamak için çok önemlidir. İş akışı incelemesi tek seferlik yapılan bir alıştırma değil, sürekli iyileştirmenin hedeflendiği devam eden bir egzersiz olmalıdır.

4. Hedef Fire – Atık

Üretilen ürün müşterilere satmak için yeterince iyi bir ürün değil ise, daha fazla ürün üretmek, daha fazla üretkenlik anlamına gelmez; tam tersine genel üretkenliği azaltabilir. Daha yetenekli çalışanlar ve makineler daha az hata yapar, bu da daha az atık ve daha yüksek verimlilik sağlar.

5. İletişimi Geliştirin

Üretim, herkes sorunsuz bir şekilde ve birlikte çalıştığında en üretken durumdadır. Ancak giderek karmaşıklaşan üretim yöntemleri ve küresel tedarik zincirleri bunu gün geçtikçe zorlu bir hale dönüştürüyor. Üretim süreci boyunca daha güçlü iletişim ve görünürlük, verimliliğe darbe vuran durma riskini en aza indirir.

6. Makine Kullanımını İzleyin

Çoğu makine ve ekipman tam kapasitesinde kullanılmaz ve bu da üretkenlik üzerinde doğrudan negatif etki eder. Toplam Ekipman Etkinliği (Overall Equipment Effectiveness – OEE) veya Toplam Etkin Ekipman Performansı (Total Effective Equipment Performance – TEEP) gibi ölçümler, üreticilerin kullanım oranlarını anlamasına ve daha sonra iyileştirmesine olanak tanır.

Dijital Üretimin Rolü

Endüstri 4.0 ve Endüstriyel IoT (IIoT) tarafından desteklenen teknolojiler, üreticilerin sayısız üretkenlik zorluğunun üstesinden gelmesine yardımcı olmaya başladı. Artırılmış gerçeklik, eğitimin süresini ve maliyetini azaltmanın yanı sıra işletmeler için en önemli öğelerden birisi olan Teknik Kurumsal Hafızanın kayıt altına alınmasına katkı sağlıyor ve daha yetkin çalışanların yetiştirilmesini sağlıyor.

IIoT’nin sağladığı benzeri görülmemiş bağlantı olanağı da üretimde olan her şeye dair benzersiz bir iç görü sunuyor. IIoT ile oluşan veri, analitik ve makine öğrenmesi uygulamaları ile, makine ekipman bakımını daha kolay ve daha etkili hale getirerek hem planlı hem de plansız kesinti süresini ciddi oranda azaltıyor. Üretimin paydaşları olan çalışanlar, makineler ve süreçler hakkındaki bu zengin veri, iş akışı incelemesini her zamankinden daha kolay ve daha doğru hale getirirken, daha fazla üretkenlik için merkezi olan varlık kullanımının gerçek zamanlı görünürlüğünü de sağlıyor.

Üretim Verimliliği: Devam Eden Bir Savaş

Rekabet dozu yüksek pazarların, üreticileri performanslarını iyileştirmek ve maliyetleri düşürmek için tüm yolları keşfetmeye itmesi şaşırtıcı değil. Üretim verimliliği de bunun sağlanması için en önemli temellerden birisi. Neyse ki, Dijital çözümler verimlilik iyileştirmelerini belirlemeyi ve yürütmeyi her zamankinden daha kolay hale getirdi. Ancak yanıtın basit düzeltmeler ile hızlı kazanımlar olması her zaman mümkün değil. Gerçek iş geliştirmeden bahsedeceksek, şirketin tutarlı bir çaba göstermesine ve sürekli bir izleme sürecine ihtiyacı bulunuyor. Bu göz korkutucu bir meydan okuma gibi görünse de hızınızı korumanızın ve artan rekabet ortamında rekabet avantajınızı sürdürmenin anahtarı ve bunu başarabilen şirketler için önemli kazanımların da oluşması çok muhtemel.

Önerilen Gönderiler
Yorum Yap

Your email address will not be published.Required fields are marked *

//
Destek ekibimiz sorularınızı yanıtlamak için burada.
???? Merhaba, size nasıl yardımcı olabiliriz?